Caroline Krook föreläser i Nicolaigården

2018-09-25

Caroline Krook prästvigdes för Lunds stift 1969 och kom till Malmö Kirsebergs församling där hon blev landets första kvinnliga fängelsepräst. Efter vidare studier och några år som domkyrkokaplan i Lund flyttade hon tillbaka till Stockholm. Caroline avslutade sitt yrkesliv som biskop i Stockholms stift från 1998 fram till pensionen 2009.

Carolina Krook är bland annat känd för att ha varit Sveriges första domprost samt för sin period som biskop i Stockholm.  Hon deklarerade tidigt och tydligt sitt stöd för samkönade äktenskap i kyrkan och hon har även invigningstalat på Pridefestivalen i Stockholm. År 2010 tilldelades hon H.M Konungens medalj av 12:e storleken i Serafimerordens band för sina framstående insatser för svenska kyrkan.

Efter pensionen har Carolina ägnat sig åt det hon hela tiden tyckt om att göra: skriva, undervisa, föreläsa och predika. Nu kommer hon till Nicolaigården för att föreläsa om existentiella frågor med utgångspunkt ur Ingmar Bergmans filmer.

”Jag har under hela mitt liv varit intresserad av konst och kultur både innanför kyrkans murar och utanför. De existentiella frågorna kan ofta bara uttryckas och tolkas genom konst: film, teater, bildkonst, litteratur.”

Caroline Krook föreläser i Nicolaigården