Musik i S:t Nicolai

2018-09-29

Barocka skuggspel med Ensemble Klärobskyr

Tidlös musik på gamla instrument

29 september lördag kl. 17.00 i S:t Nicolai kyrka
Entré 150 kr, ungdomar <20 år fritt
100 kr för konsertföreningens medlemmar

Samarrangemang med Lidköpings konsertförening
Vi ser gärna att ni använder vårt Swish-konto vid biljettköp
Det går även bra att förköpa biljetter via vårt Swish-konto nr: 1235126784

Ensemble Klärobskyr består av fyra av Sveriges mest namnkunniga musiker som samlats för att utforska barockens kammarmusik på gamla instrument.

“Användning av variationer och subtila nyanser av ljus och skugga för att öka kontrast och karaktär och för allmän dramatisk effekt.” Så står det i ett uppslagsverk som förklaring till ordet klärobskyr.

Här lyser fyra musikanter av bästa märke: Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren – violin, Erik Wahlgren – cello och Björn Gäfvert – cembalo.

Nils-Erik Sparf – violin
Nils-Erik Sparf är spelmanssonen från Boda som lyst på den svenska musikhimlen i decennier. Karriären har kantats av konsertmästaruppdrag i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, konstnärlig ledare för Drottningholms Barockensemble och otaliga solistframträdande och skivinspelningar. Är idag anställd i den välrenommerade stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister.

Klara Hellgren – violin
Med sin innerliga ton har hon sedan sin solistdebut med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999 etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar. Är kollega med Nils-Erik i Uppsala Kammarsolister.

Erik Wahlgren – cello
Erik Wahlgren är ensemblens yngste medlem som, utöver sitt passionerade fågelintresse, gör en lysande karriär som kammarmusiker och efterfrågad solocellist. Dessutom är han konstnärlig ledare och upphovsman till den årliga kammarmusikfestivalen i Vamlingbo på södra Gotland. Erik var tidigare anställd i stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister men är nu nytillträdd solocellist i Kungliga Hovkapellet.

Björn Gäfvert – cembalo
Björn Gäfvert är, förutom ovanligt allmänbildad, en av våra främsta cembalister och interpreter av gammal musik. Han är medlem i Drottningholms Barockensemble och syns ofta inlånad till landets symfoniorkestrar när repertoaren kräver. Björn är idag, utöver sina många frilansuppdrag, anställd som organist i Immanuelskyrkan i Stockholm.

Musik i S:t Nicolai