Duke Ellington Sacred Concert

S:t Nicolai Vocalis, Lidköping
S:ta Helena Vokalensemble, Skövde
Johannes Landgren, dirigent

Programmet In the name of freedom har sin utgångspunkt i Duke Ellingtons tidlösa Sacred Concerts från 1960- och 70-talen. Med budskap om medmänsklighet och ickevåld känns musiken lika aktuell idag som då den skrevs och i denna version samarbetar storband och körer med sopransolisten Margareta Bengtson.

Margareta Bengtson startade vokalgruppen The Real Group 1984. Gruppen, som gett ut ett tjugotal skivor i ett flertal länder, har under flera decennier rönt mycket stora framgångar internationellt. Margareta lämnade gruppen 2007 och arbetar nu som frilansande sångerska. Hon har som solist bl. a. gett ut ett flertal skivor och gör konserter i vitt skilda sammanhang, allt från jazz till samarbeten i mer gränsöverskridande musikaliska landskap tillsammans med klassiska musiker. Hon samarbetar med storband, blåsorkestrar, körer och symfoniorkestrar och tillsammans med jazzmusiker som Peter Asplund, Nils Lindberg, Ove Lundin, Jan Lundgren och Hans Backenrot är hon ständigt skivaktuell.

Nya Stadens Storband från Lidköping leds sedan starten 1985 av Roger Forslund och de sexton bandmedlemmarna kommer från olika delar av Västra Götaland. Orkestern turnerar flitigt både på hemmaplan och i Västsverige och man har tidigare samarbetat med gästartister som Gunhild Carling, Samuel Ljungblahd, Ole Børud, Frank Ådahl, Johan Stengård och Nils Landgren.

Körerna S:ta Helena Vokalensemble och S:t Nicolai Vocalis är bägge knutna till kyrkorna i Skövde respektive Lidköping och de leds av kyrkomusikerna Ewa Hermansson respektive Christina Hedlund. Det är körer med stor erfarenhet av konsertverksamhet då man sjungit stora kyrkomusikaliska verk som Johannespassionen av JS Bach, Mozarts Requiem, Händels Messias etc, men man framträder även med den klassiska körrepertoaren och sjunger modernare tonsättningar i olika genrer.

Dirigenten, organisten och musikforskaren Johannes Landgren arbetar vid Högskolan för scen och musik i Göteborg samt som frilansande musiker. Som dirigent och organist har han turnerat i merparten av Europas länder, USA och Ryssland samt gjort ett flertal TV-, radio- och CD-inspelningar.

Läs mer om musikerna på:
www.margaretabengtson.com
www.nyastadensstorband.se

Konserten är ett samarrangemang med Lidköpings konsertförening och Nya Stadens Storband

Entré 150 kr, ungdomar <20 år fritt, 100 kr för konsertföreningens medlemmar.
Biljetter kan köpas på kansliet, öppet mån-ons, fre 8.30-12.
Förköp även via Swish-konto nr: 123 512 67 84

Kollekt till Barncancerfonden Spin of Hope & Svenska kyrkans internationella arbete

foto: Ewa-Marie Rundquist

Duke Ellington Sacred Concert