Det är lätt att tänka att en dator är något som helt och hållet sköter sig själv. Tyvärr så är det inte riktigt så det funkar i praktiken. Precis som med många andra saker så krävs det att man tar hand om sin dator för att den ska hålla så länge som möjligt. 

Se till att ha ett ordentligt virusskydd

En stor anledning till att datorer blir sega med tiden är för att man någon gång råkat släppa in ett eller flera virus i sin dator. I många fall så kan dessa virus verka ganska harmlösa. Det är inte alltid det faktiskt sker något speciellt, men något som nästan alltid sker är att det segar ner din dator. Har du otur så kan du även råka ut för att någon stjäl dina personliga uppgifter – och det vill du helst slippa. Av den anledning så är det viktigt att du ser till att din dator är utrustad med ett bra virusskydd. Det finns faktiskt ett antal bra gratisversioner idag, försök att göra lite research och välj sedan ett som passar dig.

När du väl skaffat ett virusskydd som verkar bra, börja med att skanna datorn. Virusskyddet kommer då att identifiera eventuella hot och göra sig av med dem.

Håll datorn ren på både in och utsidan

Teknik alstrar nästan alltid värme och datorer är inget undantag. Detta tips gäller främst dig med en stationär dator, men kan till viss del appliceras för dig som använder en laptop. Din dator har en eller flera fläktar bakom vad som liknar ett galler eller nät, det är viktigt att dessa nät är fria från damm och smuts eftersom att det är datorns enda sätt att göra sig av med värme. Om möjligt, rengör dessa nät tills de är fria från damm och smuts. Att hålla saker rent är även viktigt för datorns tillbehör som mus och tangentbord. Tangentbordet är särskilt känsligt för smuts eftersom att tangenter kan börja gå trögt, men det är även viktigt att hålla saker som musmattan ren. Små hår eller partiklar kan ta sig in i musens sensor och göra så att du tappar all precision med muspekaren. Är du en person som spelar spel på din dator är detta något du verkligen vill undvika. Är du osäker på hur man gör så finns det guider för hur man rengör en musmatta på bästa sätt. 

Allt detta är viktigt för att din dator och dina tillbehör ska hålla så länge som möjligt. Du gör både miljön och din plånbok en tjänst om du tar hand om dina saker på rätt sätt!